torsdag 4 mars 2010

Den nationella katalogen på dialogmötet i Malmö

KB var i Malmö den 2 mars och berättade om sitt uppdrag. Man inspirerade också publiken till frågor via gruppdiskussioner. Allt filmades och man kan se två intressanta filmer på KB:s hemsida. Det är utmärkt att KB filmar och sprider diskussionerna till större grupper. Passa på och se filmerna!
Vad sade man om den nationella katalogen?  Gunnar Sahlin sade att förhandlingar pågår mellan KB och BTJ. De består av tre delar. Den första är ambitionen att skapa en gemensam nationell katalog. Där är man överens. Den andra är den tekniska, och frågan var BURK ska vara, och vad man ska göra? Ska man först göra det hela i BURK, och sen flytta över det hela i LIBRIS, eller finns det andra lösningar? Där pågår diskussioner. Den tredje delen är ekonomin.
Om Gunnar Sahlin inte var helt tydlig med den tekniska delen, så var han mycket tydlig med framtiden för bibliotek.se. -"Att vidareutveckla bibliotek.se är ingen framkomlig väg. Det är för många tekniska problem". Men Mats Herder sade: (i inledningen av del 1, och inte som replik till Gunnar Sahlin)  "...bibliotek.se, som vi hoppas också tar ett språng och utvecklas ytterligare ett steg."
Jag tycker inte jag fick svar på min undran om vi får en gemensam katalog med fri tillgång till basens poster, och äganderätt till posterna. Och en gemensam databas med KB som ägare.
Folkbibliotekens samlade katalogposter bör finnas Libris! Om inte bakåt (det kanske blir för dyrt) så åtminstone framåt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar