onsdag 29 april 2009
Magisteruppsatser om bibliotek
tisdag 28 april 2009
Inläsningstjänst och talsyntes
torsdag 23 april 2009
Användarvänlig OPAC
- Det är mycket viktigare för låntagaren att ha goda erfarenheter av leverans av det man önskar, än goda erfarenheter av att finna det i katalogen.
- Man förväntar sig sammanfattningar och innehållsförteckningar
- Det finns betydande skillnader mellan vilka katalogdata som prioriteras av låntagarna och av bibliotekspersonalen
Liknande svar fick vi i användarundersökningen som gjordes i LIMIT-projektet för några år sedan. Systemleverantörerna fick en önskelista, men än är problemen långt ifrån avhjälpta. Själv blev jag irriterad när jag i helgen sökte efter en bok av Gudmundsson, och de nio första svarsalternativen i vår lokala OPAC var Andersen, HC. Det visade sig att Gudmundsson var återberättare av sagorna. Och det var inte "min" Gudmundsson. Han kom först på tredje sidan med svarsposter. Jag skulle önska att systemet sorterade på författare i första hand, och inom författargruppen lät nyaste bok komma först. Precis så som Mina bibliotek i Umeå har det. Det gäller att priortiera rätt saker i katalogen så att användarna blir nöjda. Ibland fördjupar vi oss i ämnesord och bibliografisk service och annat som hör katalogposter till, men förbigår de stora problemen för låntagarna. I Värmland har vi beslutat att göra en användarundersökning av vår sammanslagna OPAC. Kanske finns det fortfarande likheter med användarundersökningen som OCLC har gjort. Löser Axiells Arena eller CS Library alla våra problem? Och hur ska vi isåfall få råd att installera det?
onsdag 22 april 2009
Sänka kostnaderna för Bibliografisk Service
Flytande mediesamling
Nu och då har värmlandsbiblioteken pratat om flytande bokbestånd. Det skulle kunna lösa en del av problemet med många lådor och arbetsmiljöproblem i samband med alla omlastningar. På biblioteken i Brönderslev kommune har man med framgång prövat detta läser jag i Bibliotekspressens senaste nummer (7/2009 Materialesamlingen flyder lystigt...). Man bestämde sig i samband med en bibliotekssammanslagning. Eftersom man inte skickar tillbaka böckerna kan man nu skicka fler reserverade böcker, och ändå lägga mindre tid på transportarbete. Försöket har varit lyckat, men i början var man osäker och sade att man ju alltid kan gå tillbaka till den gamla modellen. Det verkar inte vara aktuellt. Även inköpsrutinerna har förändrats. Nu ser man till helheten när man köper, vilket innebär att man avstår från flera ex av vissa titlar och skaffar en större titelbredd istället. Dessutom kortar man köerna genom att köpa fler ex av de allra populäraste titlarna. Och utlånen till låntagarna ökade med 14,7%. Det vore spännande med en försöksperiod i Värmland med flytande mediebestånd.
torsdag 16 april 2009
Intressant rapport
torsdag 9 april 2009
BTJ:s etiketter
Det är till BTJ som biblioteken betalar för att underlätta hanterandet av posterna. Det är mycket pengar som läggs ut för att på ett rationellt sätt få in katalogposterna i den lokala katalogen. För Värmlands del vill BTJ ha ungefär 1,2 miljoner kronor för bibliografisk service och dessutom 300 000 kronor för BURK, som man måste ha, annars får man inte in posterna i katalogen. Skulle vi köpa posterna styckevis från BTJ skulle vi få betala ungefär 160 000 kronor. Det är priset för själva katalogposterna. Då får man inte det förenklade sättet att få in posterna i katalogen, och inte en del uppdateringar och ämnesord. Istället får man ungefär detsamma som man får gratis av Libris, men med den fördelen att alla poster finns. Prislappen för värmlandsbiblioteken är alltså en miljon kronor för servicen att enkelt hantera sina kataloger. Biblioteken är väldigt nöjda med tjänsten, men missnöjda med priset. Nu blir det inte lika lätt. Risken är stor att biblioteken varken blir nöjda med tjänsten eller priset. Tänk om BTJ! Låt inte kunderna lida för att ni inte kommer överens med adlibris!