fredag 29 januari 2010

Upphandling

Jag lyssnade till en kommunal upphandlare igår. Det var lärorikt och tankeväckande. Han sade bl a att bibliotekschefer ofta:

  • är för snälla
  • lyssnar på leverantören  hellre än ställer egna krav
  • är alltför förstående för leverantörens problem
  • tror att man går i mål när upphandlingen är klar, istället för att tänka - nu börjar processen 
Han menade att biblioteken är för dåliga på att följa upp hur leverantören sköter sina åtaganden. De lovar ofta för mycket i sina anbud. Man måste inte kontrollera att anbuden är sanna, men däremot följa upp resultatet i praktiken. När man upphandlar måste man också bli en controller.

Det finns stora vinster att göra genom att upphandla tillsammans. Men går man ihop måste man också var förändringsbenägen. Se gärna upphandlingen som en möjlighet till förändring, sade han, och menade att det är bra att försöka göra en flödesbeskrivning av hur man vill arbeta. Ofta leder upphandlingsprocesserna till ett förändrat arbetssätt. Slutligen sade han att det är viktigt att bara betala för det man fått, och inte betala i förskott.  

onsdag 27 januari 2010

Effektiv katalogisering i Norge

ABM-utveckling i Norge startade 2008 projektet Effektiv nasjonal bibliografisk produksjon
Det är ett projekt med frågeställningarna

  • hur säkerställer man att katalogdata är gemensam egendom
  • hur minimerar man dubbelarbete och därmed reducerar kostnader
  • hur kan man få metadata tillgängliga vid utgivning/publicering
  • hur kan man få bättre kvalitet i samsök
Projektet har två delar, den första delrapporten kom förra året och tar upp problem i anslutning till ägarskap av katalogdata. Den utredningen gjordes av Vebjörn Söndersröd. (ABM skrift 53). Jag ska läsa den snarast och se om den ger svar på några av de frågor, som ofta ställs i anslutning till äganderätten av poster. Den andra rapporten har nyligen kommit. Den heter Fragmentering eller felleslösning?, en skrift om organisering av norsk bibliografisk produksjon, och är skriven av Unni Knutsen. (ABM skrift #60). 

Den nya rapporten ger en intressant internationell utblick och en noggrann beskrivning av läget i Norge. Det är tydligt att frågan är i högsta grad aktuell eftersom användarna nu i mycket stor utsträckning söker material på internet både från bibliotek och från andra aktörer. Frågorna är  relevanta även i Sverige.


söndag 17 januari 2010

Red Laser Scanner

World Cat Blog skriver man lite mer om Red Laser app, den applikationen som gör din iPhone till en scanner. Där finns också en film om hur det funkar. Man kan alltså använda sin iPhone för att scanna in en boks streckkod (den som är tryckt på boken) och så få upp resultaten för var man kan köpa den och var man kan finna den på ett närliggande bibliotek. Det fungerar för böcker i USA. Det går ännu inte att få CD, DVD etc, man vill se till att det funkar för böcker först. Snart kommer väl denna applikationen att introduceras i Sverige, med svenska förutsättningar. Låt oss hoppas att det då är en applikation som kan fungera för både Libris och Burk så att det blir en heltäckande bild av vad som finns på de närliggande biblioteken.
WorldCat libraries in RedLaser iPhone appHar lagts till i
Snabblista
0:43

fredag 8 januari 2010

iPhone´s boksöks-app och katalogposter

Libarian in Black skriver, att det nu är möjligt att, med hjälp av sin iPhone, skanna in en boks streckkod, och sedan se vilka närliggande bibliotek som har boken. Det bygger på att man använder World Cat. Librarian in Black gillar applikationen, men eftersom det finns bibliotek, som antingen inte har råd att vara med i WorldCat, eller som valt att inte uppdatera sina poster i WorldCat, så blir det inte en representativ bild av vad som finns på biblioteken. Hon skriver:
"until libraries are able to share their records without a financial hardship attached, through something like OpenLibrary, apps like this only skim the surface of what our libraries truly offer their users.So…for my wish for the new year, I’m choosing to wish for an open source, open access, accurate, complete, and 100% free-to-use database of library materials worldwide".
Jag kan bara instämma i hennes önskan inför det nya året.

Kommentera gärna

BiblioBusters blogg är väldigt innehållsrik och bra, en av de bloggar jag läser med mycket stor behållning. I december skickade BiblioBuster frågor till bibliotekschefer som bloggar, bl a till mig. Nu finns fem svar publicerade här. Jag tycker att det är intressant att läsa hur de övriga svarar på frågorna, och också nyttigt att reflektera över det egna skrivandet. Fyller det någon funktion? Interaktivitet är ett mått på hur engagerande en blogg är för målgruppen, och jag har knappt fått några kommentarer alls. Anna-Stina, och flera andra, har påpekat för mig att det varit svårt att kommentera, och att jag borde ändra i inställningarna. Jag är glad för synpunkterna och har nu försökt ändra. Hoppas det funkar!