tisdag 15 december 2009

Gratis

I somras kom Chris Andersons bok Free. Radikalt pris - ny ekonomisk modell. Det är en läsvärd bok, som visar på hur "gratis" kan vara lönsamt. Chris Anderson har tidigare skrivit Den långa svansen, ett begrepp som är intressant, inte minst för bibliotek. Detsamma gäller förstås för free. Gratis boklån är lagstadgade, och de flesta tjänster på biblioteken är gratis.
Boken kan köpas i pappersform, men den finns också som gratis ljudbok på Spotify, och den kan läsas på Google Books. Den kan slutligen laddas ned som i text- eller ljudform från Chris Andersons blog. Här är det intressant att se att man kan ladda ner den fullständiga boken gratis, men vill man ha den förkortad, så får man betala 7.49 dollar. Inte det sättet vi vant oss att se på förkortade böcker!

fredag 4 december 2009

Priset för en post

,BTJ:s listpris för en post är 1,69 kr per post och år. Det är inte detsamma som att biblioteken betalar 1,69 kr per post. På priset kan man få rabatt eller påslag.
Värmlandsbiblioteken har fått en offert med påslaget 246%. Det blir ungefär 4,20 kronor per post. Jag förstår inte alls hur BTJ:s vd kan hävda att priset aldrig är högre än 1,69 kronor. Det är en ren felaktighet. Jag vet inte vilka priser andra samverkansbibliotek har fått, och det har jag heller aldrig påstått.
Men priset för en värmländsk post är cirka 4,20 kronor.

Oärligt

I BBL 9/2009 menar BTJ:s vd, att jag sagt att BTJ lägger 70% av sina resurser på uppdatering av gamla poster. Det har jag inte sagt. Jag har däremot gjort en uträkning som visar hur dyr omvårdnaden av poster är för värmlandsbiblioteken. Uträkningen är helt gjord ur ett kundperspektiv. Den tar avstamp i summan på en bra bit över en miljon kronor per år som värmlandsbiblioteken betalar för bibliografisk service. Jag nämner ingenting om var BTJ lägger resurserna. Det påpekar också artikelförfattaren. Då svarar Jonas Arvidsson: "..den uträkningen baseras på antagandet att vi lägger 70% av våra resurser på uppdateringar av gamla poster...". Nej, gå tillbaka och läs blogginlägget! Där står ingenting om detta, och uträkningen har ingenting med ett sådant antagande att göra. Det är ett oärligt sätt att argumentera.
Värmlandsbiblioteken köper varje år mellan 8000 och 9000 nya titlar. Om vi skulle köpa styckvisa poster efter BTJ:s prislista, skulle vi betala runt 200 000 kronor för dem. Då skulle vi inte få någon omvårdnad. Å andra sidan skulle vi tjäna en miljon kronor om året, och för de pengarna skulle vi själva kunna göra nödvändig omvårdnad. Vi var intresserade av detta alternativ, men nekades köpa posterna. Men från Libris kan man ta posterna gratis, och dessutom få äganderätt till de posterna i sin lokala databas.
Jag hoppas att Libris blir den nationella databasen för Sveriges offentliga bibliotek, och att folkbibliotek i samverkan ska bidra med poster till den.