torsdag 7 maj 2009

Prisjämförelse på böcker maj 2009 - BTJ klart dyrast

Upphandlingsgruppen för medier har haft sitt första möte. Där utvärderades det gamla avtalet. I samband med det har Länsbiblioteket i Värmland gjort en prisjämförelse på böcker hos de tre stora leverantörer, som länets bibliotek har avtal med idag. Det är Adlibris, Bokus och BTJ. Vi ville ha 50 slumpvalda böcker och sökte med Googles hjälp fram en nyhetslista från februari 2009 . Den var från ett bibliotek utanför Värmland, och innehöll drygt 50 böcker från olika områden. Vi utgick ifrån ISB-numren och vi valde att jämföra bundna förlagsband om det fanns flera utgåvor att välja mellan.

Det visade sig att det inte är alldeles lätt att jämföra priset på böcker. Adlibris och Bokus finns tillgängliga på nätet. Här kan även allmänheten handla, och därför visar man priserna inklusive moms. BTJ:s nätbokhandel Media Direkt finns inte lika lätt tillgänglig. För att se BTJ:s priser måste man först få ett kundnummer. Därefter ser man sina egna rabatterade priser exkl moms. Det kan var bra att få exakt det pris man ska betala. Men nu skulle vi jämföra, och valde att jämföra priserna med moms. Vi lade därför på sex procent bokmoms på BTJ:s priser.

Det visade sig att BTJ genomgående var dyrast. De var 6,3 % dyrare än Adlibris och 5,3% dyrare än Bokus på listpriserna. Men skillnaden var större än så. Adlibris och Bokus´priser skulle minskas med den framförhandlade rabatten. Det blev en rejäl skillnad. Kunde det stämma? Vi kollade därför lite olika genrer. Först barn och ungdom genom att gå in på en titel, och sedan följa spåret "den som har köpt denna bok har också köpt.." Tio böcker valdes. Här var skillnaden nästan 15 procent. Pocketböcker - skillnad trettio procent. Fortfarande hade vi inte dragit av rabatten från Adlibris och Bokus. Har vi fått fel uppgifter från BTJ? Eller är man så mycket dyrare? Hur ser det ut i andra län?

Vi kommer att arbeta lite mer med undersökningen, dubbelkolla resultaten, och inom kort publicera den på vår hemsida. Jag undrar om det finns andra bibliotek som gjort jämförelser, och vad man isåfall kommit fram till. Har BTJ en service som gör att det trots allt blir billigare att handla hos dem? Får man något gratis som konkurrenterna inte har? Jämför vi äpplen och päron?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar