måndag 23 mars 2009

Statistik över det virtuella biblioteket

Jag är nybliven medlem i Biblioteksföreningens verksamhetsgrupp för statistik. Inför mitt första möte fick jag uppmaningen att titta på det danska biblioteksindexet, som finns på: http://bib.kpiindex.dk/KPIBibliotekerne_2009/?uge=10 . Det är en intressant beskrivning av användningen av det virtuella biblioteket. Ganska kortfattat ser man hur de olika sidorna används med några nyckeltal. Alla biblioteken mäts på samma sätt vilket ger möljighet till jämförelser biblioteken emellan. Siffrorna uppdateras varje vecka så statistiken är alltid aktuell. Man kan själv välja vilken tidsperiod man vill titta på. Jag tycker detta verkar vara ett bra verktyg för att mäta den växande virtuella verksamheten på biblioteken, Förhoppningsvis kan Kulturrådet, som är ansvarigt för folkbiblioteksstatistiken, också hittar ett bra sätt att mäta - kanske med samma redskap?

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag vet inte hur många andra bibliotek som har lagt in räknare i sina OPACar. Grums har det.
    Första sidan har en dold räknare, men på undersidorna "Musik,Dvd,VHS,Ljudböcker" (Se
    vänstermenyn) och på undersidan "Ditt lånekonto"(länken på den horisontella menyraden)kan vem som helst se statistiken genom att klicka på
    statistiksymbolen längst ner på undersidan.
    Där kan man sedan välja vilken statistik man vill se.

    SvaraRadera
  2. Det vore väldigt intressant om värmlandsbiblioteken kan hitta ett bra sätt att mäta och jämföra det virtuella biblioteket. Kanske fler har lagt in räknare?

    SvaraRadera
  3. Hei: Jeg synes den danske standardiseringen er en god vei å gå - det finnes ellers så mange ulike måter å måle på.

    Vi bør sette i gang snarest - men samtidig forberede oss på en lang utviklingsprosess. For hva betyr nå disse tallene?

    Se også

    http://plinius.wordpress.com/2008/12/10/p-26108/

    SvaraRadera