måndag 28 september 2009

Flytande bestånd i Cuyahoga

I Cuyahoga County i Ohio samverkar biblioteken på liknande sätt som värmlandsbiblioteken, dvs man har gemensamt lånekort och gemensamt biblioteksdatasystem. Men man har gått ett steg längre där, och har ett bokbestånd som är helt gemensamt. Det innebär att allt flyter, alla medier kan stanna på vilket bibliotek som helst där efterfrågan finns. På det viset har man fått helt låntagarstyrda samlingar. Beståndet förnyas både genom inköp, och genom rockader av de befintliga medierna. Flytande bestånd har blivit en stor succé bland låntagarna. För personalen betyder det mindre sorterande och mindre lastning och upppackning. Men det var inte för att det var rationellt för personalen, utan för att låntagarna äntligen fick ett stort inflytande på beståndet, som man införd flytande bestånd. Samlingarna utnyttjas nu mycket bättre.

söndag 13 september 2009

Vad kostar ett fjärrlån?

En ny fjärrlåneutredning är tillsatt. Det är Annette Johansson och Nils G. Storhagen. De ska vara klara med sitt arbete i december. Som underlag ligger förstudien "Rätt bok eller rätt bibliotek?" som blev klar i november förra året. Det ska bli spännande att se vilka nya riktlinjer som kommer med denna utredning.
Värmlandsbiblioteken har också undersökt fjärrlånens effektivitet under våren. Man har tittat på bokflöden, inköpsprocesser och transporter. Det är betydligt billigare att låna en bok än att köpa - det gäller lånesamverkan mellan folkbiblioteken i Värmland. Nu kostar ett fjärrlån inom länet, vi kallar det länslån, ungefär 25 kronor. Biblioteken lånar nästan 20 000 exemplar mellan sig, och det är en kraftig ökning sedan biblioteken gick samman i ett system. Men trots ökningen kostar fjärrlånen mindre än för tio år sedan. Låntagarna gör nu själva en stor del av beställningsarbetet. Gemensamt system gör fjärrlånen lika enkla som interna lån. Tekniken har rationaliserat arbetet. Det kostar bra mycket mer att köpa en bok. Nu handlar det förstås inte bara om kostnader utan viktigast är låntagarfokus. Hur länge måste låntagaren vänta på en beställd bok? Det gäller att ha tillräckligt många exemplar i systemet! Lån utanför länet är mycket dyrare. Därför är Värmland i princip självförsörjande på köpbara böcker.